понедељак, 2. јун 2014.

За трећу смену...

или ти подршка волонтерима, шљакерима без разлога, који враћају ко зна чије дугове.  Високе воде су харале ових дана Балканом. Свака несрећа извлачи како најгоре тако и најбоље у људима. Инспирисан волонтерима који су помагали током ових поплава, сетих се исто тако многих драгих људи који су провели сате и сате свог времена, на чишћењу и сређивању пењалишта. Без обзира чиме је покренут, волонтерски рад се мора ценити и поштовати, можда чак и више него било који други.
Управо из тог разлога, овај блог је посвећен свим волонтерима или ти шљакерима без (матријалног) разлога.
 
Када сам отворио водич за пењање у Перту, једна од првих ствари које сам прочитао  били су кратки коментари за многа данас позната локална пењалишта. Разлика између речи са почетка њиховог развоја и данас, најбоље говори о количини уложеног рада на њиховом сређивању. Надам се да ће ови кратки исечци из водича, ниже у тексту, инспирисати "залуђене" на даљи рад, а можда и подстаћи неког да се прикључи овим "вечним залуђеницима".

Mountain Quarry was a dreadful place - a forbidding, rock-strewn death trap. А, како данас звучу пењање на истом месту, неколко деценија касније после много рада на сређивању и чишђењу: Mountain Quarry offers some of the best climbing in a near to the city area. It is a place to go if you want to go climbing. Ја бих га данас описао као велики брат од В2 у Кошутњаку или Рашиног мајдана у Рипњу који су настали од истог оца и мајке, бушилице и динамита. Мада уистину због амфитеатралног облика највише подсећа на стероидима дохрањен В3.
Више брдскo него планински каменолом (Mountain Quarry). Популарне Црне плоче.
Централна стена Брдско-планинског каменолома. Тамно долерит, светло гранит...па с' изабери куј ћег га протераш!
Churchmans brook - На једној од фотографија из средине 70-их пише: An early ascent of Pink Knickers (13) at Churchmans. Note the masses of vegetation covering the clif.  А, данас: One of the most popular climbing location...on any weekend, many climbers can be found there, vying for a piece of the cliff. 
У оригиналу стена Свештеничког али ми боље звучу Манастирког потока ;) - (Churchmans brook), настала природним путем, данас  веома чиста и фина...а, смер Розе гаћице - и даље без болтова, популаран и подржан маршут са големи хватки - три плус! :)
Stathams Quarry - У порећењу са осталим каменоломима, са почетка развоја пењања, типа  већ споменутог Брдско-планиског или рецимо Boya каменолома за који се исто каже: It wasn't much better: loose, dangerous and without good lines...Stathams turned out best. At least there was some clean rock and good routes...

Каменолом Statham у пуној ширини
Statham - и поред доброг старта и даље се ради на одржавању истог. Прошлогодишњи радови на приступној стази смеровима

И за крај, који узгред и не постоји. Биљчица која то и доказује, преводећи један крај у други почетак.

Не знам од којег је рода или из чије фамилије али зато знам, да од чистог ваздуха само још месо више воли. 







Нема коментара:

Постави коментар