четвртак, 29. децембар 2011.

Kроз слапове Високих Татрица :)

Високе Татре, брда не много велика али зато жилава баш као и локални пењачи (Кукочка, Колер, итд). Прошарана слаповима до чијих се улаза већином мора добро ознојити, срећом је температура ваздуха у дебелом минусу тако да се ни зноју не излази напоље тек тако. Све у свему брда сачувана за праве љубитеље истих. Хладно је, тешко је, лепо је.
Већина маркантних слапова уцртна је на мапи. 
Бјеловодска долина на крајњем северу уз границу са Пољском, можда је једини изуетак по питању приступачности. Најпосећенији слапови су наравно крајпуташи, смештени неких 20-30 мин лаганог хода од паркинга у Лисој пољани.
Први слап Мала Тисовка налази се на 10-так минута хода док су остали груписани изнад првог одморишта (надкривена клупа), још неких 15мин даље.
Изнад одморишта доминира Мрозеков лад, лево од њега на 20м је Адинов. Док су слап Каскади и Очи пуне леда још којих стотинак метара даље путем, узводно.  
Видљив врх Мале Тисовке II/4-5 
Тежина је у излазном детаљу Тисовке, мада бих рекао да је због структуре леда критичнији почетак друге дужине (средина слапа).
Адинов лад II/3
Мразеков лад II/4
Kаскади II/3 у врху слике.
 Велика студена долина такође садржи већи број "приступачних" слапова. До улаза у долину стиже се за око сат хода из Старог Смоковца или се пут може олакшати возом Хребјеновка. Даље су приступи од 30 до 60мин.

Велика Студена долина у пром плану Веверков, даље десно Бибин лад. Грошов је још даље, не види се. 
Веверков лад II/4
Безимени слап, лево од Бибиног (свеће) II/3
Доњи део Грошовог лада II/2+
Неки од којекуда разбацаних слапова:
Слап у Патри II/3-4 изнад Попрадског плеса (језера)
Скок II/2, Млиничка долина
Још који детаљ:
За неке "даље" слапове абзајли су "по вољи".
Планинарски дом - Лиса пољана
Више детаља на сајту: http://www.tatry.nfo.sk/

Нема коментара:

Постави коментар